here we go again

Esok, akan bermula perjalanan aku di tempat baru. Next department: Satellite Pharmacy. This would be the last stop untuk aku for the 2 weeks -attach at each dept- orientation. Then lepas ni baru betul-betul post kat permanent department and fully responsible untuk all the actions.

So untuk esok, bakal bermula new experience, new face, new place. Hope it is ok. The last time kat OPD (Farmasi Pesakit Luar) was started off as unpleasant, tapi last-last tu gives me this satisfied feeling sebab dapat balajar banyak benda. Mase kat situ, memang la I make like tons of mistakes. Biase la. Bak kate omputih ” To err is human, to forgive is divine”. First-first tu rase bengapnye selalu buat salah. Tapi dah dekat dua minggu tu, proud to say dah semakin tabah menerima responsibility walaupun kadang-kadang masih bingung dengan apa yang patut dibuat. Yang penting, anggap je semua mistakes tu as a learning process. Betul kan?

Oh oh lupe. Minggu ni kene kerja weekend jadi haruslah prepare untuk ingat balik cara-cara wat TPN (Parenteral Nutrisi). Sabri (senior PRP) kata PRP selalu kene assign wat TPN untuk neonate. Di sini ingin berterima kasih pada Sabri, Kak Intan and Encik Roslan sebab banyak tolong aku semasa proses pembelajaran tu. Tak lupe to all the Pharmacist Assistant jugak.

And about the missing Alprazolam, sebenarnya tak hilang pun. Silap record je. Nasib baik. Phew. OPD kirenye paling challenging la so far compared to the TPN tu. Masih banyak perlu dipelajari dan ditingkatkan.

Routine harian kat OPD:

  1. Check and found Psychotropic and Dangerous Drugs whether tally or not. Kalau tak tally, panjang ceritanya. Nauzubillah.
  2. Screening. Kalau ade something ‘fishy’ call the doctor and confirmkan the issues.
  3. Answer phone menjawab soalan-soalan cepumas doktor.
  4. Tolong filling kalau keadaan tak terkawal. Patient kat sini 1300++ per day ok!
  5. Indent Psychotropic and Dangerous Drugs dari store.
  6. Dispense medication ngan layan karenah manusia yang berbagai ragam. Haruslah profesional dan bersabar. Hmm.

So pasti dapat bayangkan betapa busynya dan penatnya bekerja di OPD itu.

Oklah. Sekian membebel perkara membosankan ini. Haruslah siap sedia untuk tidur. Selamat malam semua~ Wish me luck for tomorrow!

This entry was published on September 7, 2009 at 10:12 pm and is filed under life, work. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: