Rock-a-bye baby

Rock-a-bye baby, in the treetop,
When the wind blows, the cradle will rock,
When the bough breaks, the cradle will fall,
And down will come baby, cradle and all.

Entri kali kali ni di “dedicate” kan kepada my new baby cousin yang baru dilahirkan semalam 12.07.09 at 1615. He is a healthy 3.65 kg, 32 cm baby boy. He is quite big la actually. Bak kate seorang doktor tu (my sister) “uish,besaunye”. No wonder la kan sebab mak die ade GDM (gestational diabetes mellitus). GDM ni selalu dikaitkan dengan big baby. Not a problem pun. Just takut baby tu sangkut time nak deliver and takut baby tu suffocated la. Tapi Alhammdulillah baby ni berjaya di deliver tanpa apa-apa problem pun.

Saya sangat kagum dengan ibu baby ni sebab dia baru je berusia 22 tahun. Setahun muda dari saya la. Lagipun, suami dia tak sentiasa berada di sisi dia semasa dia di’admit’kan ke hospital. Nenek saya tidak sihat, so uncle telah pikul tanggungjawab untuk menjaga nenek. Tapi di saat-saat genting begini uncle susah nak decide antara wife ngan ibu. Uncle call saya dan minta bantuan menemani wife die di hospital sementara dia menguruskan nenek di rumah. Nasib baik last minute tu, nenek co-operate dan tinggal di rumah auntie yang lain. Jadi uncle sempat la temankan wife dia di labour room semasa die melahirkan their first baby.

Dapat dibayangkan uncle time tu tengah nerves sebab tak sanggup nak tgk wife die sakit. Uncle cakap kat mak saya “Camne ni Kak Zi saya takut sangat ni. Takut tengok darah. Kalau saya pengsan camne?” Saya yang terdengar dia cakap gitu nak tergelak pun ade. Ok sile serius hazirah. Mak kate “masuk je, kalau tak tahan sangat ngadap dinding”. Kitorang pun biarkan uncle masuk labour room dan balik umah kejap. Ingatkan sempat balik umah jap sebab time tu auntie punye bukaan baru 6cm. Orang kate 1 jam 1 cm. Prediction kami paling awal bersalin pun lewat petang, dekat-dekat maghrib,so kami balik la dulu jap.

Actually semalam besday adik saye sheena. HAPPY BIRTHDAY SHEENA! Iklan jap. Ngee. Dari hospital, kami ke kedai kek, amik kek besday adik dan trus ke MRSM PC untuk hantar kek pada adik pastu balik umah jap. Itu plan awal kami. Tapi last2 tak sempat balik umah sebab mase nak antar kek tu uncle call cakap baby dah di deliver. Yeay! Ops alhamdulillah. Saya dan ibu pun ape lagi trus la pegi hospital balik. Sampai di wad 2 Topaz, taada..this is the baby~

3 jam selepas dilahirkan.Dia sangat merah2 kan?

3 jam selepas dilahirkan.Dia sangat merah2 kan?

Baby sangat innocentkan? So far baby di atas ni takde name lagi. Tapi kalau sape2 nak suggest name pun boleh. Akan saya utarakan pada uncle and auntie. Hehe. Oh lupe ade sorang lagi baby cousin yang lahir awal 3 bulan sebelum ni. Another one ni name die Hajar Najwa. Die sangat comel~

Hajar Najwa

Hajar Najwa

To my dearest new two baby cousins, i love u guys soooooooo much. XOXO. Saye sangat sayang kamu berdua~

This entry was published on July 13, 2009 at 1:11 pm and is filed under family, life, love. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

4 thoughts on “Rock-a-bye baby

  1. Kak Z on said:

    Congrats..ko bila lak?

  2. hazlin on said:

    baby sgt comelllllllđŸ˜€

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: