Heavenly Bandung..Jalan-jalan Indonesia

Fuh..dah lama tak blogging. Since last two weeks sangat busy mengemas barang-barang, glad to say now im home. At last! Tu yang ada time nak update blog ni. Okeh mari mulakan dengan cerita tentang cuti-cuti Indonesia yang saya dan kawan-kawan lalui dua minggu lepas.

Day 1 (14.05.09)

Kami bertolak ke Indonesia dengan flight MH711 lebih kurang pada pukul 10.00 pagi.  Sesampai di airport Soekarno Hatta Jakarta, kami terpinga-pinga mencari driver kami aka supir yang ditugaskan untuk mengambil kami. Terpusing-pusing kat depan airport tu jap, pastu ade seorang lelaki pegang kad yang bertulis name member ku. Fuh lega jumpe supir. Kalau tak, tak tau nak buat ape kat situ. Then kami angkat all the luggage naik MPV and off we went to Bandung. Kitorang turun flight di Jakarta sebab tiket flight yang kitorang beli tu ade promotion for Jakarta as the destination.

passport and flight ticket

passport and flight ticket

sebelum bertolak

sebelum bertolak

mane supir kami ni??

mane supir kami ni??

On the way to Bandung, kitorang stop dulu and had our lunch dekat R&R. Kitorang makan nasi padang kat satu restoran ni. Best la gak. Then, sambung perjalanan ke Bandung dan mase tu saya dah tertido-tido dalam MPV. Perjalanan Jakarta ke Bandung ambil masa about 2 hours gitu la.

Sesampai di Bandung kami check in hotel dan diberi masa jap untuk solat dan rehat. Saya berpuas hati la ngan hotel ni. Sederhana tapi selesa. Saya  sangat suka Bandung. Udaranya nyaman dan kat situ banyak pokok.

hotel yang kami stay di Bandung

hotel yang kami stay di Bandung

posing gaya bebas

posing gaya bebas

Next, kami ke Toko Tiga. Kat Toko Tiga ni banyak dijual Levi’s jeans yang original but affordable. Tak semahal bile dibeli di Malaysia la.  Kalau korang nak tahu kat Bandung ni banyak factory outlet di mane baju branded boleh dibeli ngan harga yang agak murah. Untuk hari pertama kami ke Jalan Riau dulu dan kat situ ade factory outlet spt Summit, Heritage,  Stamp , Secret dan etc. Ape lagi, shop till you drop. hehe..Serius best shopping kat sini. Tapi memandangkan budget pn terhad, saya tak beli banyak sangat pun. sob sob.

Malamnye kami makan di restoran Karamba dan makan makanan Sunda. Sedap..nyum nyum.

KARAMBA

KARAMBA

Makan-makan

Makan-makan

Sesudah makan, semua dah penat..Kitorang pun mintak la supir hantarkan kitorang balik. Huish..penat seyh. Kene recharge sebab esoknya nak gi shopping lagi. Lalala~

Day 2 (15.05.09)

Bangun pagi-pagi kami diberi sarapan dengan nasi kunyit. Boleh tahan la rasanya. Tapi kalau dimakan setiap hari, muak wei..huhu

nasi kunyit

nasi kunyit

Then, kami ke Pasar Baru. Kat sini barang2 macam telekung, kain batik dikira murah la. Banyak jugak blouse dan segala jenis benda ade dijual di sini. Tapi harga di sini lagi mahal la sket berbanding dengan Mangga Dua dan Tanah Abang Jakarta. Kesilapan yang kami buat ialah spend banyak sangat duit kat sini hingga bile kitorg ke Jakarta dah takde duit nak spend. Huhu.. Tapi serius, kat Tanah Abang dan Mangga Dua, kain batik dan telekung lagi murah. Blouse plak lagi murah di Bandung.

Malamnya, kami ke Paris Van Java. Hurm..kat sini tak boleh nak shopping sangat since barang-barang kat sini mahal. Tak mampu la..sob sob. Lepas jalan-jalan, kitorang pun dah lapar maka kami dibawa ke warung Lela. Name je warung, tapi tempat ni tersorok dan ala-ala eksklusif. Specialty kat sini ialah baso (bakso). Saya order baso jamur ayam (jamur = cendawan) and hot chocolate. Bakso paling sedap saya pernah rasa di dunia ni. Nak lagi!!!!! hehe.

makan di warung lela (wale)

makan di warung lela (wale)

Dah kenyang, dah penat..ape lagi. Balik hotel dan tidoooo..

Day 3 (16.05.09)

Plan untuk hari ketiga ialah berjalan-jalan ke Takuban Perahu. Takuban Perahu ialah kawasan gunung berapi yang katenye masih aktif. Itu saya tak berapa pasti. Sebelum ke sana, supir kami Marfen ade la cerita serba sedikit tentang Takuban Perahu dan asal usulnye. Ia ade kaitan dengan Dayang Sumbi dan Sangkuriang. Kalau nak cerita panjang jadinya. So let’s enjoy the pics yang kitorang amik kat sane.

sejukk

sejukk

kawah gunung berapi

kawah gunung berapi

mat saleh ni tiup semboyan..cool

mat saleh ni tiup semboyan..cool

sempat skodeng orang dating..hihi

sempat skodeng orang dating..hihi

anak itik pulang ke reban?

anak itik pulang ke reban?

After dah puas berjalan-jalan di Tangkuban Perahu ni, supir kami Marfen telah mambawa kami memetik strawberi di ladang strawberi. Untuk masuk ke ladang ni anda dikenakan bayaran tetapi untuk setiap strawberi yang dipetik adalah dicaj mengikut berat per kg.

tekun memetik strawberi

tekun memetik strawberi

Setelah itu kami dibawa ke Dapur Sangkuriang untuk makan tengahari. Sedap betul makanan kat sini. Disini kami dihidangkan dengan makanan Sunda. Setelah mengisi perut kami terus ke Rumah Mode whihch is a factory outlet. Kat sini sangat banyak pilihan baju sampai nak pilih pun pening. Budget plak terhad. Huh, hampeh betul.

banyaknye

banyaknye

sangat gembire sbb tak sabar nak makan

sangat gembire sbb tak sabar nak makan

rumah mode

rumah mode

Marfen kepenatan menunggu kami shopping

Marfen kepenatan menunggu kami shopping

Malamnya, kami makan di restoran Raja Melayu. Honestly kat sini la so far kami makan dan tak berapa sedap. Hehe. Mungkin lain orang, lain rase. Lastly seperti biase lepas makan, kami balik ke hotel dan berehat.  Maka dengan itu berakhirlah cerita jalan-jalan di bandung. Sambungan cerita akan saya tulis kemudian. Next episode ialah cerita tentang jalan-jalan di Jakarta plak. Tata.🙂

This entry was published on May 26, 2009 at 3:19 pm and is filed under food, friends. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

6 thoughts on “Heavenly Bandung..Jalan-jalan Indonesia

  1. dieyla on said:

    wah!
    sronokkkk!!!!
    jeles betol la semua orang g indon neh!

  2. norra on said:

    hi… best dengar jounal you all… cari2 info. sebab nak pegi gak hujung July ni… boleh ke you kongsi sket lagi… such as:
    i. nama hotel you all stay
    ii. mpv sewa brapa RM sehari? ada contact no tak?

    btw… cari2 juga coretan jalan2 jakarta you all tapi tak jumpa… citer sket bleh… daaaa

    thank you

    • boleh2.kongsi2 ilmu apa salahnye.
      sbb norra request, saya akan buat la entri sambungan jalan2 bandung, iaitu jalan-jalan jakarta plak beserta info2 yang boleh saya kongsi.
      sebenarnye memang nak buat tapi tetiba rase malas plak haritu..hehe *wink*

  3. sutera on said:

    apa name hotel u kat bandung tu?

  4. teman sy org indo. die cakap tiap daerah indo ni punya tempat wisata/berlibur dan makanan khas/tradisional. Sy hanya tengok medan danau toba, dan bali. Tapi kawan sy cakap tiap daeah punya lebih. Die cakap pulau sikuai, pulau sibaranun, lombok, bali, yogyakarta, bunaken tempat ni banyak datang dari luar negara die cakap. Indah sangat tempat tu. Tapi bila datang kat jakarta cuba bandung (gunung tangkuban perahu), bogor (puncak), jakarta ade taman buah mekarsari, taman safari, ancol, taman mini inodenesia indah. dekat jakarta die cakap ade pulau seribu, pulau tu ade banyak ribuan pulau kecil indah-indah, dia kata pulau bidadari sangat elok. Nak cuti kat indo dan makan masakan indo tiap tempatan ni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: