Jalan-jalan Jakarta

Mesti korang tertanye-tanye kenapa tetiba je entri ini muncul..ye dalam entri ‘Heavenly Bandung..Jalan-jalan Indonesia’ saya telah berjanji untuk menulis entri ini. Tapi biaselah kan  saya ni sering dilanda penyakit ‘M’ jadi saya pun telah mengabaikan janji saya. Disebabkan permintaan saudari norra, maka entri ini terhasil. Wah wah wah ayatku telah menjadi skema seperti karangan penulisan sekolah rendah.

Day 4 (17.05.09)

Kami bertolak ke Jakarta dari Bandung pada pukul 8.30 pagi. Setiba kami di Jakarta kami terus ke Tanah Abang. Kat sini telekung dijual dengan harga yang lebih murah dari Pasar Baru Bandung dan lebih banyak pilihan. Saya rasa agak menyesal jugak la sebab terburu-buru beli telekung di Bandung walhal di Tanah Abang lagi murah. Itu akan dijadikan pengajaran sebab kalau pergi next time ingat! kalau nak beli telekung di Tanah Abang lagi murah.

nampak je cam pose penat tapi sebenrnye memang penat!

nampak je cam pose penat tapi sebenrnye memang penat!

Lepas penat bershopping kat Tanah Abang kami pun check-in kat hotel. Hotel tu name die unik. Hotel Alia Cikini. Tapi yang bagusnye tentang hotel ni die ade masjid kat level paling atas dan bile azan je kite boleh dengar. Hotel ni ala-ala Islamik sebab kat phamplet die tu dia cam tak menerima pelancong perempuan tanpa muhrimnya menginap kat situ. Itu saya tak berapa pasti sebab seingat saya dalam phamplet tu tulis gitu la. Kitorang pun masuk bilik masing-masing dan solat dan lepaskan lelah jap.

Then around 5.30 petang tu kitorang pun pegi jalan-jalan kat Plaza Jakarta. Plaza Jakarta ni dikira cam shopping mall yang grand la ala-ala Pavillion. Kat sini saya cuci mata je sebab nak beli pun tak mampu. Hehe. Kalau nak tahu kat sini before masuk pintu mall ni die check macam before nak naik plane je. Siap die check beg kite lagi tu..

Dah terpusing-pusing dalam tu, dah amik gambar dan penat kitorang pun head back to our hotel and rest. Kene recharge sebab esok nak jalan lagi.

Day 5 (18.05.09)

Hari ini destinasi kami ialah ke Mangga Dua. Kat sini honestly tempat yang dikira heaven la untuk pasangan-pasangan yang bakal mendirikan rumahtangga ataupun mereka yang tengah buat persiapan kahwin. Kat sini ade satu souvenir shop ni yang jual cenderamata untuk hari perkahwinan. Kad kahwin pun boleh ditempah kat sini. Yang penting harganye sangat murah la kalau nak dibandingkan dengan kat Malaysia. Kad kahwin plak murah dan banyak sangat yang cantik-cantik. Saya yang teman member yang tengah buat persiapan, tapi time kat kedai tu saya plak yang ter’over’ excited sebab banyak barang-barang untuk perkahwinan yang cantik-cantik dan murah.

Citer pasal kedai ni kalau nak tempah kad kawin ke, souvenier ke kat sini ok la sebab die ade buat pen ghantaran ke Malaysia. Harga tu kene runding la dengan tauke kedai. Hehe. Oh lupe plak. Kat Mangga Dua ni jugak banyak dijual handbag tau. Handbag jenama tiruan tapi gred A. Harga boleh ditawar di sini. Nak tau cara tawar menawar di Indonesia. Biasanya kalau dia letak harga asal tu, kita kene tanye penjual tu “harga passnye berapa?’.  Die akan kasi la harga murah and kalau pandai boleh try bargain lagi.

Then kitorang jalan-jalan ke Anchol ke Ancol ntah lupe la spelling die camne. By the way maafkan la if i did not spell-it-right cam NST punye competitition tu..ngee. Kat situ cam ade pantai and theme park cam Sunway tu. Tapi since keadaan ekonomi time tu gawat macam ekonomi dunia yang gawat baru-baru ni kitorang pun tak main la dalam theme park tu and we all just stroll at the beach ajer.

Last place that we all pergi ialah dekat Plaza Indonesia tu. Yes we all pergi sekali lagi sebab saki baki duit masih mencukupi untuk tengok wayang. We all tengok la Angels & Demons lakonan Tom Hanks yang kacak berserta subtitle Indonesia, popcorn dan mocha made in Indonesia. Rase lain sket la especially part subtitle tu..Haha. Next, kitorang pun balik hotel dan packing sebab esok pagi-pagi dah nak balik Malaysia.

Tetiba ada train dalam Plaza Indonesia..hehe

Tetiba ada train dalam Plaza Indonesia..hehe

Untuk info readers semua, we all spend RM 560 (student rate) untuk 6 hari 5 malam dan pakej ni termasuk bayaran hotel di Bandung dan Jakarta, transportation kami (the MPV), dan makanan sekali untuk 6 hari serta tak lupa supir selaku driver, tukang angkat barang, tukang order makanan, tukang beli prepaid dan bantu kitorang dengan ape-ape je yang kitorang mahukan. Itu dikira murah la sebab kalau pergi sendiri dan cari transport sendiri i mean naik all the bus ke pape ke, maybe buang mase and waste the energy. Lagipun tempat yang kami dibawa untuk makan adalah tempat yang dijamin bersih dan paling penting halal. Agensi ni dimiliki oleh Pak Sani tapi jangan silap sangka dia ni tua tau. Pak Sani ni bukan saje muda, hensem dan polite plak tu orangnye. Ade jugak tanye- tanye orang lain yang menginap kat situ yang datang di bawah agensi Pak Sani katenye bayaran RM 250 untuk 3 hari 2 malam di Bandung sahaja. Kalau nak contact number untuk ejen Pak Sani di Malaysia insyaAllah saya boleh emailkan. Nak letak kat entri ni pun tak tahu either it is ethical or not to just simply put a person’s phone number on the website. So, saya akan emailkan lah. And to Norra i will insert sekali a few useful tips that may help you when you are there :)

This entry was published on June 20, 2009 at 7:57 pm and is filed under Places. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

6 thoughts on “Jalan-jalan Jakarta

  1. i nak phone num ejen pak sani tuh..bleh anta kat my mail x??TQ

  2. Nazihah on said:

    Hy I nAk no pak sani boleh coz I m going to Jakarta n Bandung dis Saturday. Thanks ya

  3. assalamualaikum….boleh berikan no tel pak sani tak??? terima kasih….

  4. salam…
    nak mintak no Pak Sani jugak boley?? thanks eh.. ;)

  5. Hi.

    Blh tlg emelkan num fon Pak Sani tak?

    Thanks.

    ms_nazierah@yahoo.com

  6. saye nak contact pak sani tu jugak! im going to jakarta next week =)
    tq for sharing the info!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 730 other followers

%d bloggers like this: